Reklama

2022-08-22 10:00:00

Reklama

Zdrowie

Zdrowa kuchnia

Reklama

Staramy się żyć zdrowo, jeść zdrowe produkty. Dbamy w ten sposób o siebie i bliskich. To dobrze. Ale czy w 100% jesteśmy pewni, że to, co cenne w potrawach, zawsze trafia do naszego organizmu?

Gotowanie, pieczenie, duszenie czy smażenie to podstawowe metody przygotowywania posiłków. Dobieramy do potraw zdrowe, piękne warzywa i owoce, smakowite kawałki mięsa albo ryb i poddając je obróbce termicznej nawet nie zauważamy, że w tym procesie tracą to, co najcenniejsze. Warzywa i owoce to niezwykle istotny składnik naszej diety. W zasadzie najlepiej byłoby, gdybyśmy spożywali je na surowo. Prawda jednak jest taka, że nie wszystkie możemy i chcemy jeść surowe. Poza tym to również składniki codziennie serwowanych zup, pieczeni, zapiekanek, słowem wielu różnorodnych przepisów. Niestety, często już we wstępnej obróbce, a więc przy obieraniu tracą wiele wartości odżywczych. Bo to, co w nich najcenniejsze, zazwyczaj skrywa się w skórce lub tuż pod nią (dlatego chociażby ziemniaki najlepiej gotować „w mundurkach”). Jeśli więc nie musimy, starajmy się ich nie obierać, a jedynie starannie wyszorować. Jeżeli przepis tego nie wymaga, nie krójmy ich też drobniutko, bo wówczas szybciej stracą w obróbce termicznej witaminy i minerały (w trakcie gotowania nawet do 40%, a samej witaminy C nawet do 70%). Efekt jest taki, że więcej ich zostaje w wodzie niż w naszych daniach. Warto więc czas gotowania maksymalnie skrócić.

Warzywa wkładajmy bezpośrednio do wrzącej wody, co spowoduje ścięcie białka, a tym samy ograniczy wypłukiwanie wartościowych składników (poza buraczkami, z których zimna woda wydobywa piękny kolor). Wody powinno być tyle, żeby przykrywała warzywa. Przykrycie garnka też skróci czas gotowania, a posolenie wody ograniczy wypłukiwanie witaminy C. Jedynie warzywa zielone i kapustne gotujemy najpierw bez przykrycia, dzięki czemu pozbywamy się nadmiaru charakterystycznych olejków eterycznych. Jeśli gotujemy razem różne warzywa, zaczynajmy zawsze od tych, które wymagają dłuższej obróbki termicznej, i stopniowo dodajmy pozostałe. Wodę z gotowania możemy użyć np. do przygotowania sosu lub zupy, dzięki czemu to, co zostało w wodzie, znajdzie się na naszych talerzach. Niektórym warzywom gotowanie nie jest potrzebne, wystarczy je zblanszować, czyli zanurzyć na chwilę we wrzątku lub przelać gorącą wodą. W ten sposób por na sałatkę zmięknie i straci goryczkę, dzięki czemu będzie lżej strawny, a np. brokuły zachowają chrupkość, a zyskają piękny, soczyście zielony kolor. Jeśli chcemy je ugotować, wystarczą im 3 albo góra 4 minuty.

Warzywa i owoce do pieczenia najlepiej pozostawić w całości lub pociąć w duże części. Warto je również zblanszować, co skróci czas pieczenia. Przygotowując owocowy kompot, postępujemy podobnie jak z gotowaniem warzyw. Owoce wrzucamy do posłodzonego wrzątku, ale tylko na kilka minut. Potem zdejmujemy garnek z ognia, przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia. W trakcie owoce oddadzą cały swój smak i aromat. O gotowaniu makaronu krążą różne mity, które zresztą powielamy we własnej kuchni. Jeden z nich to dodawanie oleju do wody na makaron, żeby ten się nie sklejał. Cóż, olej spowoduje jedynie, że sos nie będzie oblepiał jak trzeba makaronu, a spływał z niego. Podstawą jest odpowiednia proporcja. Wystarczy litr wody na każde 100 gramów makaronu i mieszanie w trakcie gotowania, a nic nam się nie poskleja. Drugi mit to hartowanie makaronu zimną wodą. Prawda jest taka, że przelewanie odcedzonego makaronu spłukuje z niego cenną skrobię i jest absolutnie zbędne, jeśli podajemy makaron do dania na ciepło, od razu na talerz. Zimną wodą przelać możemy makaron, który później wykorzystamy np. do sałatki. Nie wylewajmy też wody z gotowania. Ma sporo skrobi i może posłużyć np. do rozrzedzenia zbyt gęstego sosu.

W zdrowej kuchni generalnie gotujmy, pieczmy, duśmy, a nawet grillujmy, ale starajmy się unikać smażenia. Szybką metodą, a do tego niezwykle zdrową, jest gotowanie na parze. Potrawy przygotowywane w ten sposób, wbrew obiegowej opinii, wcale nie są mdłe. Odwrotnie - parowanie wydobywa ich naturalny smak, który uwydatnić możemy, dodając świeże lub suszone zioła i przyprawy. Dodatkowo wszystko co cenne pozostanie w produktach, a potrawy będą mniej kaloryczne i lekko strawne. Do parowania wystarczą nakładki na garnek i przykrywka albo elektryczny parownik. Pamiętajmy jednak, żeby produkty nie były zanurzone w wodzie (wystarczą 2-3 cm na dnie garnka, które w trakcie uzupełniamy gorącą wodą). Ważna jest też kolejność układania potraw w nakładkach (na samym dole mięso i ryby) oraz ułożenie ich dość luźno, jednowarstwowo, żeby równomiernie się uparowały. Kiedy już potrenujemy gotowanie na parze, okaże się, że cały obiad zabierze nam niewiele czasu (parowniki elektryczne mają nawet nakładki do gotowania zup). Na początek zapamiętajmy, że rybom wystarczy 6-8 minut, warzywom do 20 minut (ziemniakom do 30), ryż potrzebuje ok. 30 minut, a mięso 40-50 minut. Do wrzątku dodać możemy świeże lub suszone zioła albo inne przyprawy. Do grillowania najlepiej używać folii aluminiowej, a do pieczenia również rękawów foliowych. Pieczenie w folii aluminiowej odbywa się z minimalną ilością tłuszczu (wystarczy odrobiną oleju natrzeć folię, żeby produkty nie przywierały) i przypomina nieco duszenie. Do foliowego rękawa wlewamy odrobinę wody. W tak przygotowanych potrawach wszystkie cenne składniki pozostają w środku, a dania mają znacznie mniej kalorii. Piekąc lub grillując w folii aluminiowej pamiętajmy też, żeby matowa jej strona była z zewnątrz, w ten sposób folia przepuszcza więcej ciepła, co skraca czas pieczenia.
Agnieszka Nowelli
Tygodnik Podhalański 1/2016

Zostań Patronem Tygodnika Podhalańskiego.

Reklama
Komentarze Facebook
Dodaj komentarz
Wysłanie komentarza oznacza akceptację regulaminu komentowania na łamach 24tp.pl
Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Reklama
  • PRACA | dam
    Willa Zarębek w Łopusznej poszukuje osoby do pracy w kuchni. Zakres obowiązków: przygotowanie obiadów i pieczenie ciast. Tel. 507 549 659, e-mail: willazarebek@outlook.com
  • KOMUNIKATY
    INFORMACJA: Wójt Gminy Poronin informuje o wywieszeniu na tablicy ogłoszeń w siedzibie Urzędu Gminy Poronin oraz na stronie BIP w dniach od 08.12.2025 r. do 30.12.2025 r. Zarządzenia Nr 78/2025 Wójta Gminy Poronin z dnia 08.12.2025 r. w sprawie: wykazu nieruchomości przeznaczonych do dzierżawy dot. części działki ewid. nr 15105/17 obręb 0502 Nowe Bystre.
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    DO WYNAJĘCIA LOKAL HANDLOWO - USŁUGOWO - BIUROWY o powierzchni ok. 50 m2. Zakopane centrum, ul. Kościuszki - 691 124 272.
  • PRACA | dam
    Szukamy dziennikarza dziennikarki do publikowania treści na Pieknesny.pl Rozwijamy serwis Pieknesny.pl, poświęcony tematyce zdrowego snu, regeneracji i dobrego samopoczucia. Szukamy osoby, która potrafi pisać rzetelnie, lekko i z myślą o czytelniku. https://pieknesny.pl/ magda@pieknesny.pl
  • USŁUGI | budowlane
    ELEKTRYK SZUKA ZLECEŃ - 602 317 519.
  • PRACA | dam
    Produkcja pączków, piekarz Pączkarnia-ZAKOPANE przyjmie do pracy dziewczynę-kobietę z Zakopanego lub okolic,do produkcji pączków. Praca na stałe, zmianowa, w godzinach od 6.oo-18.00. Informacja tylko telefonicznie. 609097999
    Tel.: 609097999
  • SPRZEDAŻ | różne
    PIERZE I PUCH Z GĘSI. 536 88 77 35.
  • NIERUCHOMOŚCI | pośrednictwo
    Sprzedaż NIERUCHOMOŚCI na Podhalu. Zadzwoń 792 250 793 lub skorzystaj z formularza na www.dobrasprzedaz.pl
  • NIERUCHOMOŚCI | kupno
    Kupię MIESZKANIE w Nowym Targu. Bezpośrednio od właściciela. Może być do remontu. Pomogę załatwić formalności. Tel. 603 607 360.
  • USŁUGI | inne
    WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098.
  • PRACA | dam
    Poszukujemy OSÓB DO OBSŁUGI KLIENTA w biurze Szkoły Narciarskiej na Polanie Szymoszkowej w Zakopanem! Praca sezonowa: grudzień - marzec. ZAKRES OBOWIĄZKÓW. - Obsługa klientów bieżących w biurze szkoły, - Obsługa e-maila i przyjmowanie rezerwacji telefonicznych, - Sprzedaż usług szkoły narciarskiej, - Rozliczanie lekcji oraz współpraca z instruktorami. WYMAGANIA: - Komunikatywność i cierpliwość, - Dobra organizacja pracy i umiejętność samodzielnego działania, - Umiejętność obsługi komputera, - Łatwość w nawiązywaniu kontaktów, - Zdolność do pracy przy kilku zadaniach jednocześnie, - Komunikatywna znajomość języka angielskiego. OFERUJEMY: - Pracę w przyjaznej, sportowej atmosferze, - Możliwość nauki i rozwoju w branży turystyczno-narciarskiej, - Zimowy sezon pełen dobrej energii i górskiego klimatu! OSOBY ZAINTERESOWANE prosimy o przesyłanie aplikacji na e-mail: szkola@szymoszkowa.pl lub kontakt telefoniczny: 734 011 011. CZEKAMY WŁAŚNIE NA CIEBIE!
  • MOTORYZACJA | sprzedaż
    CITROEN JUMPER, r.p. 2013, cen do uzgodnienia - 604 102 804.
  • MOTORYZACJA | sprzedaż
    VW TRANSPORTER, r.p. 2013, cena do uzgodnienia, 604 102 804.
  • PRACA | dam
    PAPI SERVICE SP. Z O.O. ZATRUDNI KIEROWCÓW. WYMAGANE KAT. C+E ORAZ UPRAWNIENIA ADR. MOŻLIWE PRZESZKOLENIE ADR/TDT Z ZAKRESU PRZEWOZU PALIW PŁYNNYCH . TEL.602290555
  • PRACA | dam
    Stacja Narciarska Polana Szymoszkowa zatrudni na sezon zimowy do pracy w gastronomii: PIZZERÓW, BARMANKI, BUFETOWE, POMOCE KUCHENNE, OSOBY NA ZMYWAK, OSOBY DO SPRZĄTANIA SALI. Kontakt osobisty pod nr tel.: 693 319 707
  • NIERUCHOMOŚCI | kupno
    Skupujemy nieruchomości za GOTÓWKĘ, PODHALE. 600404554
    Tel.: 600404554
  • USŁUGI | budowlane
    MALOWANIE DACHÓW I ELEWACJI. 602 882 325.
  • SPRZEDAŻ | różne
    DREWNO KOMINKOWE. 501 577 105.
  • USŁUGI | budowlane
    OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284.
2025-12-27 22:33 Trzy osoby ranne w wypadku w Suchem 2025-12-27 21:00 Nagroda Amicus Hominum dla Marii Lambrecht, wyróżnienie dla PSONI 2025-12-27 20:00 Kolędowanie z gwiazdorem 2025-12-27 19:00 Na Boże Narodzenie do Sieniawy wróciły bobry (WIDEO) 2025-12-27 18:00 Pies uwiązany na długim łańcuchu, bułka na śniegu, jakieś wiadro i buda (WIDEO) 6 2025-12-27 17:00 TPN apeluje - można bawić się bez fajerwerków, kolejna prośba o ciszę 11 2025-12-27 16:00 Krupówki zapełnione od rana do wieczora 4 2025-12-27 15:52 Trasy biegowe zamknięte dla narciarzy, zbyt mało śniegu do biegania 2025-12-27 15:04 Najlepszy start w karierze Maryny Gąsienicy Daniel. Fantastyczny drugi przejazd 1 2025-12-27 14:00 Gubałówka oblężona. Długa kolejka do kolejki (WIDEO) 2025-12-27 13:25 Centrum Zakopanego kompletnie zakorkowane (WIDEO) 5 2025-12-27 12:37 Korek do Zakopanego już w Nowym Targu, drogi wjazdowe na czerwono, masakra z parkowaniem 2 2025-12-27 12:00 W Tatrach cieplej niż w Zakopanem. Tak było o poranku na Nosalu 2025-12-27 11:00 Gasili pożary, jeździli do wypadków, prowadzili poszukiwania czyli pracowite Święta Bożego Narodzenia 1 2025-12-27 10:00 Lawinowa jedynka, oblodzenia i świeże warstwy na ubitym, zmrożonym śniegu 2025-12-27 09:00 Jan Guńka liderem polskiego biathlonu 1 2025-12-27 08:00 Spore szanse na przejaśnienia, a nocą kolejne dostawy śniegu 1 2025-12-26 22:27 Pożar biura przy strzelnicy w Nowem Bystrem (WIDEO) 3 2025-12-26 22:03 Dwa kolejne pożary. Domek w Zakopanem i strzelnica w Nowem Bystrem (WIDEO) 2025-12-26 21:19 Mamy piękną zimę (ZDJĘCIA) 3 2025-12-26 20:10 Pożar altany w Białym Dunajcu i domu w Witowie 2 2025-12-26 19:59 Ruchoma szopka z podhalańską duszą w kościele na Bystrem 2025-12-26 18:59 Na Krupówkach tłumy turystów, a to dopiero początek (WIDEO) 4 2025-12-26 18:00 Spotkanie poświęcone stworzeniu koalicji NGO 3 2025-12-26 17:00 Bystry Potok i Kacwińskie Borówecki świętują jubileusz 2025-12-26 15:59 Niezapomniane widoki na Hali Gąsienicowej (WIDEO) 2025-12-26 14:59 W Zakopanem coraz więcej turystów 4 2025-12-26 14:00 Przeorany Biały Potok 26 2025-12-26 13:00 Śpiewamy naturalnie, z serducha (WIDEO) 2025-12-26 11:59 Dłuuuga kolejka do kolejki na Kasprowy (WIDEO) 2025-12-26 11:00 Wielka inwestycja w Białce z pozwoleniem na budowę. Są protesty mieszkańców 11 2025-12-26 10:11 Czołowe zderzenie na zakopiance. Szosa zablokowana 6 2025-12-26 10:00 Wieczór Sylwestrowy z Aurorą B. 1 2025-12-26 09:35 Zakopane - sprzedam PIĘKNY DREWNIANY KOMPLET 2025-12-26 09:00 Koncert kolęd w nowotarskim MCK 2025-12-25 22:59 Zakopane - sprzedam tanio różne BIURKA 2025-12-25 21:00 Sprawiedliwi - owoc miłości i miłosierdzia 2025-12-25 20:36 Zaginiony mieszkaniec Rdzawki odnaleziony 2025-12-25 20:04 Znaleziony pies w Dolinie Kościeliskiej trafił do schroniska. Trwają poszukiwania właściciela 2025-12-25 20:01 Nocna prohibicja w Nowym Targu - przypominamy o zmianach od nowego roku 5 2025-12-25 19:00 Uskrzydlony dyrektor - Edward Nadarkiewicz 4 2025-12-25 18:00 Koncert Świąteczny zespołu Trebunie-Tutki 2025-12-25 17:00 Pastorałka dla Józefiny (WIDEO) 2025-12-25 16:30 Święta pełne magii 2025-12-25 16:00 W górach liczy się każda sekunda (WIDEO) 1 2025-12-25 15:26 Zderzenie dwóch aut w Poroninie 2025-12-25 15:01 Strażacy wezwani do Murzasichla i Kościeliska 2025-12-25 14:01 Pastorałki Emila Miki 2025-12-25 13:00 W przyszłym roku Nowy Targ świętuje swoje 680. urodziny 1 2025-12-25 11:59 Piękny i mroźny poranek w Witowie (WIDEO)
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
2025-12-27 20:39 1. w Dzianiszu częsty widok 2025-12-27 20:39 2. Pisior galus czy ty wiesz jaki dzisiaj mamy dzień,czy wiesz że górnicy strajkują w kopalni Silesia pod ziemią tego pewnie w tv w upadłości nie mówią 2025-12-27 20:33 3. Bardzo jestem ciekawa po co wydawane są zgody na stoiska na których sprzedawane są różnego rodzaju fajerwerki to jeżeli już ktoś kupi to niby co z tym zrobi ano strzeli sobie więc gdzie sens i logika???? 2025-12-27 20:32 4. Tutaj w Zakopanem i w okolicach liczą się pieniądze a nie zdrowie i życie ludzkie oraz przyroda 2025-12-27 20:31 5. Jo zek se kupiyl fajerwerki za 5 stow i bedym szczelol 2025-12-27 20:22 6. Polska wieś w 80%, utknęła w nawykach rodem ze średniowiecza. Od zawsze było trzymanie psów na łańcuchu, koń jak nie dostał batem, to nie wiedział po co żyje, krowa jak poszła nie tam gdzie trzeba, to kijem po grzbiecie dostała (jakby miała rozumieć dlaczego...), młode kocięta czy psy trzeba utopić...itp, itd. A jak baba słowem pisnęła, żeby tak nie robić, to sama łomot dostała. Najgorsze że młodzi, co przejmują gospodarstwa po "starych", przejmują też ich staroświeckie nawyki, nie mając własnego rozumu. I tak to zacofanie trwa "z dziada pradziada"... 2025-12-27 20:13 7. Przecież tu przyjechała dzicz i zwykła hołota ,wytatuowani ćwierćinteligenci z krzyżykiem na piersi słuchający disco polo nie zrozumieją dla czego nie wolno strzelać,to sa typowi Batyrowcy oni i towarzyszące im tipsiary przyjechali sie tu zabawić ,zostawić tony gówna ,śmieci ,schlać ryja ,zrobić burdę ,pozatruwać nam powietrze,postać w korkach i ponarzekać jacy to górale pazerni na pieniądze. Prawdziwi turyści nie będą strzelać w sylwestra oni tu przyjechali pochodzić po górach a nie po Krupówkach.Zakopane to dno, miasto kiczu i tandety przyciągające jak magnes suweren z pod znaku sutenera... 2025-12-27 19:56 8. Pisior galus piękniś skoro ty się historii uczysz z jutube i google to z ciebie profesor po byku w tych mediach można wyczytać różne bzdur np że Jaruzelski był Polskim patriota a ZOMO i ORMO to obrońcy polskiej racji stanu można nawet oglądnąć film nasi ojcowie i nasze matki który wybiela zbrodnie niemieckie a nawet o tym że napis na bramie obozu Auschwitz to nie nie jest w języku niemieckim tylko nazistowskim a jak wiesz w zapewnieniach ministry Nowackiej przed całym światem to polscy naziści budowali obozy koncentracyjne taka to nauka synku z tych mediów,tylko szkoda że ZOMO dziś po ulicach nie chasa szybko byście mieli głupoty z głów pałami usunięte 2025-12-27 19:51 9. żeby sie świtak nie ze...ał raz w roku 2025-12-27 19:50 10. Dziękujemy Panie Burmistrzu za najazd tej Hołoty,dziękuje za to ze z Cyrhli z dzieckiem do lekarza jechałam 1 h ,dziękuje ze nie miałam gdzie zaparkować , myślę ze większość Panu podziękuję za to co nam zgotowaliście i to w najbliższych wyborach...
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama